εικαστικά

 1-10-2019 

Γ΄ Γυμνασίου


BAUHAUS













σχολική χρονιά 2018-2019


Τι είναι τα Αγκάμογραφ;


Ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιακόβ Αγκάμ (Yaakov Αgam, γενν. στο Rishon-le-Zion, στο Ισραήλ το 1928) είναι σημαντικός εκπρόσωπος της οπτικοκινητικής τέχνης. Σπούδασε στην Bezazel Academy of Arts and Design. Το 1949, μετέβη στην Ζυρίχη, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Γιοχάνες Ίτεν, θεωρητικό της τέχνης και καθηγητή του Μπαουχάουζ. Ο ρυθμός του επηρεάστηκε από τον ζωγράφο και γλύπτη Μαξ Μπιλ. Ο Αγκάμ χαρακτήρισε το έργο του "πολυφωνικό" ή "μεταπολυφωνικό".
Τα έργα του Γιακόβ  Αγκάμ μας δίνουν διαφορετικές εικόνες μέσα από εναλλασσόμενες οπτικές γωνίες.Δείτε έργα του Αγκάμ εδώ

Για να τιμούμε τον καλλιτέχνη που πρώτος δημιούργησε αυτά τα σύνθετα έργα τέχνης κάθε έργο που δημιουργούμε με αυτή τη λογική το ονομάζουμε ‘Αγκάμογραφ’. 

Τα έργα που φαίνονται στα παρακάτω βίντεο έγιναν από μαθητές κατά την διάρκεια του μαθήματος των Εικαστικών στην Γ΄τάξη του γυμνασίου και στην Α΄τάξη του λυκείου μας.




 






σχολική χρονιά 2017-18

Αποτέλεσμα εικόνας για nudibranch

nudibranch

γυμνοβράγχια 

https://gr.pinterest.com/alexandratouste/nudibranch/

Nudibranches, related to the sea slug

Αστραφτερό μωβ με κίτρινες βούλες, βαθύ κυανό με κίτρινες λωρίδες, ροζ με πορτοκαλί μπορντούρες, χιλιάδες χρώματα και σχέδια χωρίς τέλος σε συνδυασμούς και ομορφιά. Αυτός είναι ο εκθαμβωτικός κόσμος των γυμνοβράγχιων των ελληνικών θαλασσών. Πρόκειται γιαμία από τις λιγότερο γνωστές ομάδες μαλακίων, των θαλασσινών σαλιγκαριών στα οποία ανήκουν τα γνωστά μας μύδια, μπουρούδες, αχοιβάδες, χταπόδια, κ.α.
Τα περισσότερα από αυτά διακρίνονται από την ύπαρξη ενός οστράκου που προστατεύει τα μαλακά μέρη του ζώου κάτι που τα διαφοροποιεί από τα γυμνοβράγχια. Η ονομασία άλλωστε των τελευταίων προέρχεται από το γεγονός ότι τα αναπνευστικά τους όργανα (βράγχια) βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον (γυμνά). Περισσότερα από 5.000 διαφορετικά είδη ζούνε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Από αυτά άλλα είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί παρασυρόμενοι από τα ρεύματα της θάλασσας και άλλα, τα πιο μεγάλα, ζούνε κοντά σε βράχια και υφάλους.
Το μέγεθος τους ποικίλλει από λίγα χιλιοστά μέχρι και 40 εκατοστά ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή καθώς δεν ξεπερνά τις περισσότερες φορές τον ένα χρόνο. Είναι σαρκοφάγα ζώα και τρώνε, έρποντας στον βυθό, διάφορα είδη όπως σπόγγους, ανεμώνες, κοράλλια, υδρόζωα, αλλά και μικρότερα γυμνοβράγχια. Συνήθως κάθε είδος περιορίζει την τροφή του σε έναν τύπο λείας που μπορεί να περιλαμβάνει μια οικογένεια ζώων ή αποκλειστικά ένα είδος. Χαρακτηριστικά περαδείγματα το είδος Discodoris atromaculata  το οποίο τρέφεται από τον σπόγγο Petrosia ficiformis και το εντυπωσιακό Flabellina affinis που θηρεύει τις αποικίες των υδρόζωων Eudendrium.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αποτελούν τα χρώματα και τα σχέδια του κορμιού τους που τις περισσότερες φορές είναι εντυπωσιακά στον βαθμό που πολλοί τα κατατάσσουν στους πιο εντυπωσιακούς οργανισμούς παγκοσμίως. Τα χρώματα αυτά εκτός του ότι παίζουν ρόλο στην παραλλαγή τους στον πολύχρωμο βυθό, αποτελούν και μια προειδοποίηση στον επίδοξο θηρευτή τους ότι η γεύση τους είναι από άσχημη έως επικίνδυνη. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί πάνω από 60 είδη γυμνοβράγχιων. Τα περισσότερα ζούνε κάτω από τα 10 μέτρα και προτιμούν τα βράχια και γενικά θαλάσσια υποστρώματα με έντονη την παρουσία ζωής. Όμως και σε μικρότερα βάθη ζούνε γυμνοβράγχια και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν υπάρχει σημείο στη χώρα μας που να μην φιλοξενεί έστω ένα είδος αυτών των ζώων.
Αν και βρίσκονται σε κάθε βυθό, το να τα εντοπίσει κανείς είναι σχετικά δύσκολο καθώς τα περισσότερα -και τα ομορφότερα- είναι πολύ μικρά, μέχρι 2-3 εκατοστά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να περιορίσει το ψάξιμο σε μια μικρή περιοχή μισού εώς ενός τετραγωνικού μέτρου γεμάτη υποθαλάσσια ζωή (σπόγγους, φυτά). Τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει στη χώρα μας από την Ερυθρά Θάλασσα, αρκετά γυμνοβράγχια, όπως τα Chromodoris annulata, Hypselodoris infucata και Polycerella emertoni, τα οποία αποτελούν τα απόλυτα “μαργαριτάρια” για κάθε υποβρύχιο παρατηρητή. 

 

σχολική χρονιά 2016-17

άνθρωποι που περπατούν



Το πλαγκτον μέσα από το μικροσκόπιο:






Πουαντιγισμός-Ζορζ Σερά, (Α΄τάξη)





Οπτικές Ψευδαισθήσεις Γ΄τάξη








Μπορείτε να δείτε τα έργα των μαθητών μας, κατά τάξη και σχολική χρονιά εδώ

Εμπνέομαι απο το αγαπημένο μου παραμύθι ή βιβλίο και δημιουργώ την δική μου ζωγραφιά












Βαν Γκογκ, Τα ηλιοτρόπια



Χένρι Ματίς, Το κόκκινο δωμάτιο



 Νεκρή φύση για κυβισμό, Α τάξη 2015-16

 

Τοπίο αφορμή για ιμπρεσιονισμό, Α τάξη 2015-16



Τοπίο αφορμή για πουαντιγισμό,  Α τάξη 2015-16




 Λεονάρντο ντα Βίντσι , σχέδια, Γ τάξη 2015-16


















Ο Μαξίμ και η Άννα

Ο Μαξίμ, είναι ερωτευμένος και χρειάζεται επειγόντως τη βοήθειά σου. Η Άννα (η κοπέλα των ονείρων του) είναι πολύ φιλότεχνη και του έβαλε έναν όρο: Εάν δεν μάθει απ' έξω όλο το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης, δεν πρόκειται να τον ξαναδεί. 
Για να γίνει αυτό πρέπει να τον βοηθήσεις να βρει τα ονόματα των ζωγράφων των έργων που είναι κρεμασμένοι στο τοίχο. Κάθε φορά που βρίσκεις ένα σωστό, ένας πίνακας χάνεται. Αν κάνεις λάθος, δε χρειάζεται να αρχίσεις από την αρχή, απλά κάνε κλικ στο έργο και προσπάθησε ξανά. Όταν ο τοίχος αδειάσει, το μήνυμα του Μαξίμ προς την Άννα θα φανερωθεί, και τότε ...για να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή της;

Πάτησε τη πράσινη σημαία για να ξεκινήσεις, και μη ξεχνάς να γράφεις με ελληνικά κεφαλαία γράμματα!








Βαν Γκογκ, Η έναστρη νύχτα, 1889

Βαν Γκογκ,Τα ηλιοτρόπια, 1888




Β4 κυβισμός

A4 Ρεαλισμός

Α2 Ρεαλισμός



Κυβισμός

κυβισμός

εικόνα 1 για την άσκηση με τον Πουαντιγισμό



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου